Schoorlse Duinen

Voor ons een prachtig gebied niet zo ver van de plek waar we regelmatig vertoeven. Heerlijk wandelen of op de fiets doorkruisen: het is en blijft een prachtig gebied met veel vatiatie waar we steeds weer nieuwe stukjes ontdekken. Zeker na de aanschaf van het Garmin GPS toestel! De tekst van staatsbosbeheer is prima van toepassing.

Niet bang voor een beetje klimmen dalen? Bedwing dan de Schoorlse Duinen, Nederlands breedste duingebied met de hoogste duinen én volop ruimte om uit te waaien. Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes.

Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen of de stuivende duinen. Want liet Staatsbosbeheer honderd jaar geleden het zand juist vastleggen door bomen te planten, nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgende vogels en duinhagedissen. Zo hebben de Schoorlse Duinen er nog een prachtig natuurgebiedje bijgekregen.

Door de laatste grote brand zijn er ook de nodige veranderingen in het gebied geweest. Zoals zo vaak toont de natuur aan dat een brand helemaal niet erg hoeft te zijn. De schade is natuurlijk groot en er gaat veel verloren, maar dit geeft ook weer andere vegetatie de ruimte en zo krijgen soorten weer licht en ruimte die er eigenlijk niet (meer) was.
Desalniettemin zijn er nog plaatsen te vinden waar de sporen nog te zien zijn en soms helpt de dreigende lucht bij het oproepen van een desolate indruk.

Desolaat landschap

Maar soms zijn prachtige stukken die tot vrolijkheid stemmen. Vooral ook op de wat minder druk bezochte stukken van het gebied is het genieten van het landschap en dan zijn ook de vergezichten leuk. Om de indrukken vast te houden en te delen helpt het om close-ups te maken van bijvoorbeeld duinen in de verte, zeker als de wolken in de lucht zich beginnen voor te doen als grote golven in de zee..

Duin in de verte