Noord-Hollandse Kust

Noord-Holland is de provincie waar ik geboren en opgegroeid ben en nog steeds woon. De kust is daarbij een gebied dat veel biedt en waar we ook regelmatig te vinden zijn.

Hieronder een aantal blokken met informatie over specifieke stukjes Noord-Holland. Scrol er rustig eens ‘langs’…

Schoorlse duinen

Voor ons een prachtig gebied niet zo ver van de plek waar we regelmatig vertoeven. Heerlijk wandelen of op de fiets doorkruisen: het is en blijft een prachtig gebied met veel vatiatie waar we steeds weer nieuwe stukjes ontdekken. Zeker na de aanschaf van het Garmin GPS toestel! De tekst van staatsbosbeheer is prima van toepassing.

Niet bang voor een beetje klimmen dalen? Bedwing dan de Schoorlse Duinen, Nederlands breedste duingebied met de hoogste duinen én volop ruimte om uit te waaien. Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes.

Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen of de stuivende duinen. Want liet Staatsbosbeheer honderd jaar geleden het zand juist vastleggen door bomen te planten, nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgende vogels en duinhagedissen. Zo hebben de Schoorlse Duinen er nog een prachtig natuurgebiedje bijgekregen.

Door de laatste grote brand zijn er ook de nodige veranderingen in het gebied geweest. Zoals zo vaak toont de natuur aan dat een brand helemaal niet erg hoeft te zijn. De schade is natuurlijk groot en er gaat veel verloren, maar dit geeft ook weer andere vegetatie de ruimte en zo krijgen soorten weer licht en ruimte die er eigenlijk niet (meer) was.
Desalniettemin zijn er nog plaatsen te vinden waar de sporen nog te zien zijn en soms helpt de dreigende lucht bij het oproepen van een desolate indruk.

Maar soms zijn prachtige stukken die tot vrolijkheid stemmen. Vooral ook op de wat minder druk bezochte stukken van het gebied is het genieten van het landschap en dan zijn ook de vergezichten leuk. Om de indrukken vast te houden en te delen helpt het om close-ups te maken van bijvoorbeeld duinen in de verte, zeker als de wolken in de lucht zich beginnen voor te doen als grote golven in de zee..

Het Zwanenwater

Het Zwanenwater is een 600 ha groot duingebied met daarin twee grote zoetwatermeren. Dit zijn de grootste natuurlijke duinmeren van Europa.
Het Zwanenwater is ontstaan in 1596 bij de aanleg van de Zijperzeedijk en het gebied wordt sinds 1973 beschermd door Natuurmonumenten. In 1988 kreeg het Zwanenwater als belangrijk trekvogelgebied de internationale status van wetland. In 2008 is het aangewezen als aardkundig monument. 

Het natuurgebied grenst aan de zuidkant van Callantsoog en ontleent zijn naam aan het fokken van zwanen. Dat gebeurde eeuwen gelden en heden ten dage is het toch het meest bekend en in trek om de schitterende, bijzondere natuur. Daar zijn wilde orchideeën en lepelaars te vinden naast natuurlijk allerlei andere vogels. Er is te genieten in verschillende observatieposten in het gebied, aan de rand van de meren. Hier is is mooi zicht op de vogels en wellicht kan er ook nog een roofvogel worden gespot.

Sinds enige tijd is de Uitlandse Polder toegevoegd aan het gebied om uitdroging van het Zwanenwater tegen te gaan. Deze polder is inmiddels teruggebracht naar de staat van voor de inpoldering. Het wordt ook (gedeeltelijk) opengesteld voor publiek.

Lees meer wetenswaardigheden van dit bijzondere gebied op de website van het Zwanenwater.

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

In de afgelopen jaren is er veel gebeurd bij de Hondsbossche Zeewering tussen Groet en Petten. In het veroop van een jaar hebben grote sleephopperzuigers, verschillende graafmachine en bulldozers het zand dat voor de kust is gebracht door opspuiten en onder meer via de zeestroming verder tegen de dijk aangebracht. Met veel energie en vernuft is daar een prachtig duinlandschap ontstaan dat inmiddels behoorlijk volgroeit. Het gevolg is dat Petten nu een volwaardig strand heeft en er een prachtig strand is toegevoegd aan onze kust en wel op de plaats waar deze niet was: tussen Camperduin en Petten.

Op deze pagina zullen foto’s van dit nieuwe stukje Nederland geplaatst worden. Een nieuwe plaats om te recreëren waarbij het grappig is om met GPS en ‘oude kaarten’ te constateren dat je midden in zee loopt/bent.

Bij de weblink vind je ook een link naar de website van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) die naast een speciale pagina ook een speciale tentoonstelling heeft gerealiseerd in Petten. Voor geïnteresseerden zeker een bezoekje waard. 

Uiteraard ook hier de link naar Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

En hieronder nog iets meer over die Hondsbossche Duinen

De Hondsbossche Duinen

Aan de kust bij Petten ligt sinds jaar en dag de Hondsbossche Zeewering. En inmiddels is deze vanuit zee niet meer te zien. In het kader van de kustversterking heeft men gekozen voor een dynamische zandige oplossing en het resultaat mag er zijn. Mooie nieuwe duinen en zowaar ook een mooi breed strand. Niet alleen kan het dorp Pettten hiermee een volwaardige badplaats worden. Ook vormen de nieuwe duinen een verbinding tussen de Schoorlse Duinen en de Pettemer Duinen zodat er een lang aaneengesloten duinenrij ontstaat. Een mooi nieuw stukje geschiedenis in onze strijd tegen het water. Iets meer is te lezen op de website van Mooi Noord-Holland.

Fort Kijkduin

In de omgeving van de camping is het prima  fietsen en je kunt ook naar het noorden fietsen. Helemaal tegen den Helder aan ligt Huisuinen met Fort Kijkduin. In het fort wordt niet alleen een mooi en interessant stukje geschiedenis ontsloten met een goed en mooi opgezet museum, ook de rondleidingen  mogen er zijn. Daarnaast is er een mooi aquarium gevestigd dat ook een blik geeft op het onderwaterleven. Een absolute aanrader..

Uiteraard ook hier de link naar de website van Fort Kijkduin