Karaktereigenschappen
We komen uit bij een Stabijhoun. Niet alleen omdat het allemaal leuk klinkt maar vooral ook door positieve ervaringen van bekenden. Ze geven aan dat een hond qua karakter bij je moet passen en dan zou een eigenwijze Stabij wel een aardige keuze zijn. Daarnaast – belangrijker – lezen we veel over de eigenschappen van de Stabijs.
Ze zijn zelfstandig en sommige mensen noemen het eigenwijs, anderen noemen het koppig of eigenzinnig. Maar in feite is het zelfstandig, en dat is iets dat er bewust is ingefokt. Als je dat weet moet je wel weten hoe je daar mee om moet gaan. Geduld en consequent zijn dat zijn sleutelwoorden die ik uit het verleden weet van hondenscholen die ik bezocht, die ik hoor van mijn zoon die een Hollandse herder heeft en ook steeds wordt uitgesproken door bijvoorbeeld Edwin Frakking van honderschool.online en andere deskundigen. En dan lees je ook dat dat consequente en duidelijke begeleiding noodzakelijk is om een goede en stabiele hond in huis te krijgen. En je wilt natuurlijk wel een maatje krijgen…
Rasvereniging
Op de pagina’s van de rasvereniging (NVSW) lees je vervolgens allerlei zaken over rasstandaard, over de eisen die aan fokkers worden gesteld en over fokkersadviescommissies. Je krijgt dan steeds meer het gevoel dat dat alles er niet voor niets is. Beperking in aantallen nestjes en dekkingen zorgen er ook voor dat het ras gezond blijft en ook de betrokkenheid bij de keuze voor reu en heeft zijn van belang voor het voorkomen van gebreken binnen het ras. Dit versterkt het gevoel om voor een goede fokker te keizen
Stamboom
En dan komt onvermijdelijk het verhaal van broodfokkers en extra netjes tot ons. Extra nestjes die wel raszuiver zijn maar geen stamboom hebben. Stamboom en een goed georganiseerd fokbeleid zijn onlosmakelijk verbonden. En ook de ‘garantie’ dat er goed gekeken is naar erfelijke factoren en gezondheid van ouderhonden.
We besluiten eigenlijk al snel dat we dan een pup willen van een goede fokker met stamboom. De inschrijving bij de NVSW volgt en we laten ons op de wachtlijst zetten. Weer een stap verder. Wachttijd? We lezen hier en daar dat het een jaar kan duren. En dat past weer prima bij onze ‘planning’.
Geef een reactie